Avsnitt 5: Att introducera nya övningar i tävlingsprogrammet

Det kan vara lätt att hamna i fällan att mäta sin egen utveckling främst genom vilka nya och svårare övningar man tävlar med. När du vill lägga in nya svårigheter i ditt tävlingsprogram är det många aspekter som behöver vägas in.  

Därför är det vettigt att göra en nyttokostnadsanalys innan du tar ett beslut. Det innebär att du innan ett beslut fattas väger in aspekter som kan räknas som  

  • vinster och nyttor (t.ex. tillfredsställelse eller stolthet) 
  • förluster och kostnader (t.ex. lägre E-poäng)   

Detta ska såklart sättas i relation till tävlingens betydelse. Ibland behöver du ”kosta på dig” att få en lägre poäng på vissa mindre viktiga tävlingar för att säkra utvecklingstakten och bygga erfarenhet inför viktigare tävlingar.  

Undvik att öka svårighetsgraden för tidigt

Ökad svårighetsgrad sker oftast på bekostnad av fler avdrag för bristande utförande, artisteri, etc. Att öka svårighetsgraden för tidigt kan vara problematiskt av flera anledningar:  

  • Det innebär ofta bl.a. fler repetitioner, större krafter och belastningar, fler underroterade landningar. Det ökar sin tur risken för skador – såväl akuta som förslitningsskador.  
  • Det kan också leda till ökad stress och rädsla. Detta eftersom du inte har lika hög kontroll som du har med mer bekanta övningar.  

Ytterligare en aspekt är att risken för stora missar – fall, tapp, urhoppning eller motsvarande - ökar i takt med hur osäker man känner sig på övningarna i sitt program.  

Vi har därför tagit fram en ”förväntansgenerator”. Den visar hur snabbt sannolikheten minskar för att du som elitaktiv ska gå igenom din serie om du inte är helt säker på alla övningar i ditt program. Gör så här:  

  1. Fyll i hur många svårigheter som räknas i just din disciplin (t.ex. 10 i TRA, 8 i KvAG och 2 i DMT).  
  2. Gör därefter en uppskattning på hur säker du känner dig på att klara respektive övning i programmet.  

Modellen är inte vetenskapligt förankrad, men den ger dig en indikation på en rimlig förväntansbild utifrån din egen skattning. 

Förväntansgenerator

Välj antal övningar

Övning 1

0%

Din sannolikhet att klara serien är

0%