Om PEAK i gymnastik

Här kan du läsa mer om hur PEAK kom till och är uppbyggt. Materialet är ett initiativ av Gymnastikförbundet och är till för dig som är elitaktiv i någon av gymnastikens alla discipliner. PEAK kom till på efterfrågan av och är skapat tillsammans med elitaktiva inom gymnastiken.

Vad är PEAK i gymnastik?

PEAK står för Personlig Elitutveckling Aktiv Karriär, eller kort och gott PEAK. Tanken med PEAK är att du som elitaktiv i någon av gymnastikens discipliner ska få inspiration, kunskap och verktyg du har användning av i din elitsatsning. Det är tufft att elitsatsa, utöver all tid du spenderar på träning ska du också hinna med familj, vänner, skola eller arbete eller både och samtidigt. De flesta har inte heller personliga sponsorer som bidrar till att få helheten att gå ihop. Med PEAK är förhoppningen att hjälpa dig på vägen mot en långsiktig personlig elitutveckling och en karriär du själv vill vara aktiv i.

Med PEAK i gymnastik kan du ta del av andra elitaktivas insikter, tankar och erfarenheter. Du kan ta del av kunskap om parametrar som påverkar din träning och din elitsatsning. Du kan läsa om biomekanik, hur kroppen fungerar eller hur du lär dig att hantera stress, nervositet, skador och rehabilitering. 

Ta del av det du brinner mest för, det du är bäst inom eller utveckla det du i dag känner att du kanske saknar inblick i. Du kan ta del av PEAK i vilken ordning du vill, när du vill eftersom det är utformat för att passa in i din vardag som elitaktiv. Valet är ditt när du har tid och möjlighet.

Tre områden

För enkelhetens skull är PEAK indelat i tre områden: 

  • Mentala aspekter 
  • Fysiska aspekter 
  • Tekniska aspekter 

Varje område innehåller en rad block som ramar in olika kunskaper eller aspekter som påverkar din elitsatsning. I blocken hittar information och kunskap utifrån aktuell forskning blandat med filmer och poddar där nuvarande och tidigare elitaktiva bjuder på sina erfarenheter och tankar. Du kan också göra praktiska övningar och reflektionsuppgifter. 

Under området mentala aspekter kan du till exempel ta del av block som handlar om målsättning, motivation och självförtroende, att hitta och behålla fokus eller hur du hanterar stress, nervositet och rädsla.  

I området fysiska aspekter hittar du exempelvis block som handlar om återhämtning, fysisk preparation eller kost och näring.  

Under området tekniska aspekter kan du ta del av block som handlar om biomekanik eller hur du kan analysera din gymnastik. 

För att du ska kunna ta till dig materialet på ett enkelt sätt är PEAK uppdelat i mindre delar. I verkligheten hänger alla delar ihop och skapar en helhet. Du har nytta av att se materialet som en helhet och ta del av alla delarna. I träning är ofta teknik och fysik i fokus. Med PEAK kan du lägga fokus på och träna “allt det andra” som i lika stor grad är viktigt och behövs för att du ska kunna prestera och nå din fulla potential. PEAK finns att använda när du vill och behöver det. 

Frågor om projektet och webbplatsen

peak@gymnastik.se

Projektet PEAK i gymnastik är skapat av och tillhör Gymnastikförbundet. Materialet är skyddat av lagen om upphovsrätt. Du har rätt att skriva ut och ladda ner delar av materialet för icke kommersiellt bruk. Det är dock inte tillåtet att kopiera innehåll och sprida i kanaler som inte tillhör Gymnastikförbundet.

© Gymnastikförbundet 2024