Avsnitt 3: Mental återhämtning

Det kan ibland vara svårt att identifiera behovet av mental återhämtning. Men ju bättre du lär känna dig själv, dina behov och vad som är mental återhämtning för dig, desto bättre förutsättningar kommer du att få att må bra och prestera bra.  

Självbestämmandeteorin

Självbestämmandeteorin, (Self-determination theory), är en teori som har stor betydelse för känslomässiga upplevelser. Enligt den uppnår man en inre, självbestämmande motivation genom att uppfylla behovet av autonomi, kompetens och tillhörighet. Den motivationen leder i förlängningen till förbättrad prestation, uthållighet, kreativitet, självkänsla och välbefinnande och kan ses som en del till mental återhämtning.  

Du kan läsa mer om självbestämmandeteorin i blocket ”Vad påverkar runt omkring”.  

Medveten närvaro

Medveten närvaro, eller mindfulness, leder till så väl mental som fysisk avspänning. Det handlar om att vara närvarande i nuet och uppmärksam på det som händer just nu – utan att döma eller värdera det. Det innebär att vara nyfiken både på den omgivning du befinner dig i och på de reaktioner som sker inom dig. Genom att nyfiket möta din vardag kan du också lättare uppleva positiva känslor.  

Medveten närvaro kan också hjälpa dig att få distans till dina tankar, genom att låta dem passera utan att störa dig och bibehålla ditt fokus här och nu. Läs mer om medveten närvaro i blocket ”Hitta, behålla och återta fokus”. 

På sidan Idrottspsykologi - prestation och hälsa kan du hitta övningar i mindfulness som du kan prova. 

Att uppleva är att leva. Att göra saker med full medvetenhet innebär därför att leva, till skillnad från att bara överleva i väntan på att uppleva ”viktiga” saker i framtiden.
ur Smartare återhämtning av Göran Kenttä

Din tur att reflektera!

  • Hur närvarande är du i nuet? Kan du utforska situationer eller upplevelser du befinner dig i? 
  • Hur ofta gör du flera saker samtidigt? Hur påverkar det ditt mående och kvaliteten på det du gör?  
  • Vad skulle hända om du skulle försöka vara mer i nuet? Skulle det påverka ditt mående eller din prestationsförmåga på något sätt?

Att kunna hantera svåra och jobbiga tankar påverkar välbefinnandet och prestationen. En strategi för att hantera dem är att arbeta med sin självmedkänsla. Det innebär förmågan att förstå vad du behöver för att må bra långsiktigt och även att ge dig själv det. Läs mer om självmedkänsla i blocket Höga krav och besviken på dig själv”. 

I filmen delar Alva Svennbeck och Gustav Tingelöf med sig av sina tankar och tips för att skapa rum för återhämtning i sin elitsatsning.