Avsnitt 3: Självförtroende

Självförtroende hänger ihop med motivation. Tilltron till den egna förmågan påverkar hur mycket tid och kraft du vill lägga ner för att klara av en uppgift.  

Den starkaste källan till självförtroende är tidigare erfarenheter av att lyckas. Det är därför delmål är så viktiga. Ditt självförtroende påverkas även av att se andra lyckas, som är ganska lika dig själv. Det kallas för modellering. Genom att se andra klara av något ökar tilltron till den egna förmågan. Kan de så kan jag! 

Något som alltid har drivit mig är att ha äldre förebilder. De har alltid funnits, idolerna som tävlade ett par lag upp.

Ytterligare en faktor som påverkar självförtroendet är när någon du litar på säger att du klarar av en viss uppgift (övertalning). Här brukar man prata om betydelsefulla andra. Vem som helst kan inte öka självförtroendet, utan det måste vara någon du har förtroende för – som din tränare, en lagkamrat eller en träningskompis. 

Självförtroende påverkas också av hur du tolkar olika signaler från kroppen. Om du tror att känslan i kroppen, till exempel nervositet inför en tävling, är ett bevis på hur det kommer att gå kan det påverka självförtroendet. Men dina känslor behöver inte påverka din prestation. Du kan träna på att förhålla dig till olika tankar och känslor, och mer om det kan du läsa i blocket ”Hitta och behålla fokus”. 

Till vänster i figuren ser du fyra grundstenar för att känna situationsspecifikt självförtroende. Dessa fyra delar påverkar dina förväntningar på hur du kommer klara uppgiften du ställs inför.  

Det i sin tur kan påverka ditt beteende, det vill säga vad du faktiskt gör. Ditt beteende påverkar därefter resultatet och skapar nya erfarenheter av att lyckas eller misslyckas. Figuren kallas situationsspecifikt självförtroende och är anpassad efter Bandura, 1997. 

Testa dina kunskaper

Om självförtroende