Avsnitt 3: Sammanfattning

Perfektionism kan delas upp i  

  • perfektionistisk strävan 
  • perfektionistisk oro.  

När perfektionism blir ett problem innebär det att sätta och fortsätta sträva mot mycket höga mål, trots att det skapar problem och lidande.  

När du har en hög grad av perfektionism kan du känna dig stressad, ha svårt att sova, är ledsen, arg och besviken på dig själv och/eller har prestationsångest.  

Det kan också leda till att du undviker svåra övningar på grund av en stark rädsla för att misslyckas. Du kan ägna mycket tid åt självkritiska tankar och på hur du kan öka prestationsförmågan. Risken är stor att de med en hög grad av perfektionism bygger nästan hela sitt självvärde på hur väl de presterar.  

Din prestation blir inte sämre, om du minskar det perfektionistiska tänkandet och sänker de egna höga kraven. Det går att sträva mot höga mål utan att vara hård och kritisk mot sig själv. 

Självkänsla handlar om det egna värdet som person.  

  • En person med en balanserad självkänsla ser lättare misslyckande utifrån något hen gjorde som var mindre bra för prestationen i en viss situation 
  • En person med låg självkänsla kopplar ofta misslyckanden till att hur hen är som person.  

Om vi ofta har behövt leva upp till höga krav från andra eller inte har mötts med respekt kan självkänslan påverkas. Vi föds också med olika mycket självkänsla och ibland är det svårt att säga varför någon har en högre eller lägre självkänsla.  

Återkoppling som fokuserar på beteende snarare än egenskaper stärker både självkänslan och prestationen. 

Sociala medier kan bidra med mycket inspiration, men kan samtidigt visa upp en perfekt yta som inte är realistisk i verkliga livet. Tänk efter om dina sociala medier får dig att må bra eller dåligt. Följ gärna konton som ger inspiration och motivation, och undvik konton som gör att jämför dig med andra och mår dåligt.  

Prata gärna med tränare och äldre elitaktiva som är duktiga på både mental tuffhet och självmedkänsla. Hur gör andra för att vara snälla mot sig själva när det är tufft? Hur har andra lärt sig ta kloka beslut i sin satsning?